Dress to impress

Kleding is een belangrijk onderdeel van je presentatie en je eerste indruk. Door je goed te kleden toon je respect voor jezelf en je omgeving. Je zult zelfbewuster, zelfverzekerder en professioneler overkomen. Maar wat is "goed"? Een goede kledingkeuze betekent niet dat je standaard in pak of mantelpak hoeft te gaan. Of dat je kleding duur of in een bepaalde kleur of van een bepaald merk moet zijn. Integendeel, stelregel is dat jij je prettig voelt in je kleding en dat het past bij de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert. Tips voor passende kleding, "de zakelijke dresscode".

 1.  Laat je kleding passen bij de bedrijfscultuur
  Bekijk de website om te zien hoe de organisatie zich presenteert. Formele organisaties, bijvoorbeeld in de financiële sector, stellen een pak voor de mannen en een jasje voor de dames erg op prijs. Bij informele organisaties mag het wat losser. Als je via een intermediair bent voorgesteld kun je aan je contactpersoon vragen wat de dresscode is. Bedenk bij een eerste gesprek: "Better overdressed than underdressed". Let op: je kunt ook overdrijven een smoking of galajurk is iets te overdressed. Onthoud dat de kleding die jouw zelfverzekerder maakt tijdens een avondje uit meestal niet geschikt is voor een sollicitatiegesprek.  

 2. Voel je thuis in je kleding
  Hoe verleidelijk een nieuw pak ook kan zijn, kijk eerst of je het (nog) lekker vindt zitten. Het kan verstandiger zijn om je bestaande zakelijke outfit op te frissen met een nieuw overhemd of nieuwe accessoires.

 3. Kleding moet goed zitten
  Voorkom dat je continue moet sjorren en rechttrekken, dat leidt alleen maar af, ook voor jezelf. Als je kleding te strak zit tekent dit snel en dit maakt onnodig dik. Voor de mannen geldt; shirt in de broek, goede riem erop en passende nette sokken maken je outfit helemaal af.

 4.  Zorg ervoor dat je ondergoed niet tekent
  Je denkt misschien dat niemand je ondergoed ziet, maar is dat ook zo? Let op te strak zittend ondergoed of slips in de verkeerde kleur. Zeker in de zomer kan dit een probleem vormen. Zorg ervoor dat je onderbroek niet boven je broek of rok uitkomt en dat deze ook niet door je bovenkleding heen schijnt.

 5. Als je haar maar goed zit
  Gekamde haren zijn vanzelfsprekend. Het leidt af als je in een gesprek steeds aan je haren of nagels plukt. Ben jij iemand die continu met je handen door je haren of lok gaat? Zorg dan voor een vast kapsel om deze tik te vermijden. Pas op voor een "te wild" kapsel. Verzorg je handen en let op schone nagels zonder al te spannende nagelversieringen. Voor nagels geldt: less is more.

 6. Make-up, parfum en aftershave
  Overdaad schaadt! Vermijd te zware make-up als je naar je werk of op gesprek gaat. Een natuurlijke, maar verzorgde look komt beter en professioneler over. Gebruik liever niet al te zware luchtjes of aftershave en ook niet te royaal spuiten voor je gesprek. Je wilt dat je gesprekspartner zich richt op wie je bent en wat je zegt, niet op hoe je ruikt. Daarom is een ook een goede neutrale deo onmisbaar.

 7.  Accessoires en sieraden
  Met accessoires kun je een outfit persoonlijk, modieus of juist zakelijk maken. Vermijd teveel opsmuk. Ook hier geldt overdaad schaadt! Stem je sieraden en je kleding op elkaar af. Geen cowboyriem met pumps. Één accent met dierenprint kan leuk zijn, een hele dierentuin niet. Zichtbare piercings en tatoeages kun je beter uitdoen en/of bedekken.

 8. Sokken en dassen
  Vermijd stripfiguren op sokken en dassen. Je wilt dat je gesprekspartner aandacht voor jou heeft. Stripfiguren leiden erg af, wat ten koste gaat van de aandacht die je gesprekspartner voor jou zou moeten hebben. Wanneer je een formele zakelijke uitstraling wilt, past een das in een sobere tint en met een klassiek motief, bijvoorbeeld een schuine streep, het best. Hoe breder de spread van de das hoe groter de knoop. De juiste lengte is precies tot op de broekbrand en stop de onderste slip nooit weg. Wil je het afmaken met een dasspeld? De perfecte plek voor een dasspeld is op één of twee derde van de lengte van de das. Draag lange sokken zodat er geen witte benen te zien zijn. Witte sokken horen op het sportveld. Voor vrouwen geldt: reserve panty's in je tas, want ladders kunnen echt niet. Dit is natuurlijk niet van toepassing als je voor een broek kiest.

 9. Schoenen
  Het loont om mooie schoenen te kopen. Onderhoud ze door ze op tijd naar de schoenmaker te brengen en gebruik spanners om de pasvorm erin te houden. Door ze regelmatig te poetsen zien ze er niet alleen veel mooier uit, maar bescherm je ze ook.

 10. Hoe wil je over komen?
  Met een pak en wit shirt straal je zakelijkheid en autoriteit uit en het staat meteen ook formeel. Wil je dat verzachten dan kies je een shirt of overhemd in een lichte kleur. Voor vrouwen geldt dat fellere kleuren de outfit speelser maken. Ben je een rustig type, maar wil je wat meer op de voorgrond treden dan is een jasje in een felle kleur een goed idee.

We hebben nog veel meer sollicitatietips voor je verzameld. Lees ze allemaal op onze pagina sollicitatietips.

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons Algemene Voorwaarden, Privacy policy en Cookie beleid