Hartenjagen

Wat heb je nodig?

  • 4 spelers
  • Het Trend kaartspel, zónder alle kaarten 2 t/m 6.  Hartenjagen speel je alleen met: 7, 8, 9, 10, Boer, Vrouw, Heer en Aas.
  • Pen en papier

Start van het spel

Stel een speldoel vast; bijvoorbeeld tot 50 punten. Alle kaarten worden verdeelt onder alle vier de spelers, elke speler heeft dus 8 kaarten in de hand.

Spelregels

Bij Hartenjagen moet je altijd kleur bekennen. Dat betekent dat je altijd de soort moet spelen die op tafel ligt. Legt speler 1 een harten 7 op tafel, dan moet je harten spelen. Behalve als je geen harten in je handen hebt. Dan mag je ook een andere kaart spelen. Degene met de hoogste kaart van de ‘gevraagde’ kleur (dit is de eerste kaart van de slag), wint de slag.

De volgorde (van hoog naar laag) van de speelkaarten is:   Aas – Heer – Vrouw – Boer – Tien – Negen – Acht – Zeven. Alle hartenkaarten tellen voor 1 punt, de klaverboer is 2 punten en de schoppenvrouw is 5 punten.

De speler die de hoogste kaart gespeeld heeft, heeft gewonnen. De speler die in de vorige slag mocht uitkomen, is nu de deler. Zo komt iedereen aan bod. In totaal speel je acht slagen voor een complete ronde.  Na acht slagen oftewel 1 ronde is het tijd om de punten te tellen. Elke speler telt de punten van de slagen die hij heeft gehaald en deze worden genoteerd.

De bedoeling van Hartenjagen is om zo min mogelijk punten te behalen. Je moet dus heel slim van al jouw puntenkaarten af zien te komen en voorkomen dat jij een slag wint met veel punten. Er is ook een maar. Als een speler namelijk alle strafpunten weet te behalen (8 hartenkaarten + de schoppenvrouw + de klaverboer = 15 punten), dan heeft hij een mars behaald. Daarmee krijgt hij geen 15 strafpunten, maar 0 punten. De overige drie spelers krijgen vervolgens elk 15 strafpunten. Op het moment dat één van de spelers het als speldoel vastgestelde puntenaantal heeft behaald (bijvoorbeeld 50), draait het speldoel om. Alle spelers moeten vanaf nu juist zo veel mogelijk punten behalen. De mars geldt niet in dit gedeelte van het spel.

De winnaar

De speler die als eerst 0 punten heeft, is de winnaar. Alle punten van de tweede helft van het  spel worden daarvoor van het puntentotaal van de eerste helft afgetrokken. Heb jij als eerst 0 punten, maar is de ronde nog niet afgelopen?  De speler die het minste aantal punten heeft (dit kan ook minder dan 0 zijn) in deze ronde, is de winnaar.

 

 

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons Algemene Voorwaarden, Privacy policy en Cookie beleid