11 tips voor een goed cv

Jouw cv is je visitekaartje. Het is de eerste indruk, die je maakt bij je potentiële werkgever. Het is het middel waarmee je je voorstelt aan je toekomstige werkgever. Best slim om daar wat extra aandacht aan te besteden dus. Met de volgende tips gaat het met die eerste indruk zeker goed komen!  

  1. Een foto zegt meer dan 1000 woorden
    Een goede foto maakt je cv persoonlijker en zorgt dat het meer opvalt en het maakt je cv persoonlijker. Maar wat is een goede foto? Dat is persoonlijk natuurlijk maar zorg in ieder geval dat het een recente foto is, haarscherp en met een rustige achtergrond. Het gaat natuurlijk om jou, dus zorg dat je recht in de camera kijkt, dat je professioneel gekleed bent en natuurlijk: een stralende lach laat zien! Twijfel je welke foto je het beste kunt gebruiken? Vraag het aan vrienden en familie of gebruik Photofeeler

  2. Het oog wil ook wat
    Zorg ervoor dat jouw cv er mooi en duidelijk uitziet. Gebruik een moderne lay-out en maak gebruik van kopjes, bullets en kleur. Voor hulp en/of inspiratie kun je de templates van Canva gebruiken.

  3. Kort maar krachtig
    Zorg ervoor dat je cv volledig is, maar wijd niet te veel uit. Benoem je meest recente werkervaring uitvoerig en kort je oudere werkervaring waar nodig in. Beperk je tot maximaal 2 kantjes. Dat wat er op je cv staat, moet er echt toe doen. 

  4. Foutje bedankt
    Spelfouten in je cv zijn een absolute no-go. Wanneer er fouten in je cv staan, geef je je toekomstige werkgever het gevoel dat je weinig aandacht aan je sollicitatie hebt besteed en/of dat je niet kunt spellen. Je wilt geen van beide indrukken wekken. Een cv met spelfouten verdwijnt linea recta naar de onderkant van de stapel of de prullenbak. Laat je cv dus altijd nog even nalezen. 

  5. Een goed begin is het halve werk
    Zet je meest recente werkervaring bovenaan. Vervolg dit met je overige werkervaring en zet daaronder pas je opleidingen. Ben je net afgestudeerd en heb je nog nauwelijks of geen relevante werkervaring zet dan je opleidingen bovenaan. 

  6. Wie ben jij?
    Voeg een profielschets van jezelf toe aan je cv. Beschrijf daarin wat voor type jij bent en waarom de lezer jou die baan moet geven. Wat kan jij toevoegen aan het bedrijf? Dit is belangrijker dan je denkt. Het komt namelijk vaak genoeg voor dat recruiters de motivatie- of sollicitatiebrieven niet lezen en alleen kijken naar cv’s. 

  7. Geen eenheidsworst
    Pas je cv aan op de werkgever en functie waarop je solliciteert. Wanneer je je cv op een jobboard plaatst maak je een algemeen cv, maar wel een die gericht is op jouw ideale baan. Als je solliciteert op een specifieke baan, pas je je cv daarop aan. Dat doe je in je profielschets maar ook bij de uitleg over je ervaring en opleidingen. Zorg dat wat belangrijk is voor jouw toekomstige baan/werkgever ook in jouw ervaring tot uiting komt. Taken die niet bij je nieuwe baan horen, maar die je wel hebt gedaan kun je dan inkorten of weglaten.

  8. Toon je innerlijke nerd
    Benoem jouw kennis van verschillende computerprogramma’s. Zeker wanneer je ervaring hebt met programma’s die specifiek in jouw branche gebruikt worden, werkt dit in jouw voordeel.

  9. Vrijheid blijheid
    Beschrijf wat je doet in je vrije tijd. Of anders gezegd, voeg je hobby’s toe aan je cv. Het maakt je cv persoonlijker en het kan zo zijn dat de recruiter op die manier raakvlakken ziet tussen jou en andere leden van je toekomstige team. 

  10. Hoe kom je vooruit?
    Zet in je cv of je in het bezit bent van een rijbewijs, een auto tot je beschikking hebt of met het openbaar vervoer reist. Het werkt altijd in je voordeel als je een rijbewijs hebt en zeker als je ook eigen vervoer tot je beschikking hebt. Het maakt je flexibeler. 

  11. Waar ben je?
    Het is een open deur, maar het wordt in alle enthousiasme toch nog wel eens vergeten. Een recruiter moet wel weten wie hij of zij moet uitnodigen voor een gesprek op basis van jouw cv en natuurlijk ook hoe hij of zij jou kan bereiken. Dus zet je naam, e-mailadres, telefoonnummer en huisadres op je cv. Tegenwoordig is het ook erg verstandig op je LinkedIn-profiel op je cv te noemen.    

Heb je je cv op orde maar kun je nog wel wat tips gebruiken voor je sollicitatiebrief of sollicitatiegesprek? Laat dat maar aan ons over: klik hier voor al onze sollicitatietips.

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons Algemene Voorwaarden, Privacy policy en Cookie beleid