Voorbereiding

Ter voorbereiding van het spel ontvangt iedere speler een aantal geldkaarten als startkapitaal. Zo ontvangt iedere speler:

  • 2 kaarten van 0;
  • 4 kaarten van 10;
  • 1 kaart van 50.

Vervolgens worden alle dierenkaarten door elkaar geschud en deze worden als gedekte stapel op tafel gelegd.

 

Het spel

Wie het spel mag beginnen bepaal je zelf. Nadat de eerste speler is geweest wordt er met de klok mee gespeeld. De eerste speler kruipt in de rol van veilingmeester en mag kiezen of er koehandel of een veiling plaatsvindt.  

 

Veilen

Als er gekozen wordt om te veilen, wordt de bovenste dierenkaart van de stapel open op tafel gelegd. De speler links van de veilingmeester mag dan een bod doen op dat dier. Zo mag uiteindelijk iedere speler een bod doen, als zij dat willen. Er is ook een mogelijkheid om te passen. Let op: Ben jij veilingmeester deze ronde? Dan mag je zelf geen bod uitbrengen. Gedurende de ronde zullen de biedingen oplopen, waardoor meer spelers zullen afhaken totdat er één speler over blijft. Ben jij de hoogste bieder? Dan sluit de veilingmeester de veiling met de woorden: eenmaal, andermaal, verkocht!

De veilingmeester ontvangt het bedrag dat op het dier geboden is. Let op: De veilingmeester mag gebruik maken van zijn kooprecht. Dit houdt in dat de veilingmeester het dier mag kopen voor hetzelfde bedrag. Dit bedrag wordt dan betaald aan de hoogste bieder. Is er een veiling waarbij er geen interesse is in het dier? Dan mag de veilingmeester deze kaart gratis houden.

 

Koehandel

Aan het begin van het spel is het niet mogelijk om te handelen, dit omdat niemand nog dierenkaarten heeft. Echter als het spel eenmaal bezig is, kan de veilingmeester kiezen voor koehandel. Dit betekent dat de veilingmeester dierenkaarten ruilt met een andere speler. Let op: De tegenspeler mag niet weigeren om te handelen.

Koehandel is alleen toegestaan wanneer twee spelers een kaart met hetzelfde dier bezitten. Als de veilingmeester een kaart op het oog heeft, brengt hij/zij een bod uit op de kaart. Dit doet de veilingmeester met gesloten kaarten. Het bod wordt uitgebracht door de veilingmeester zonder dat de waarde van de geldkaarten bekend is. Het kan dus zijn dat er geldkaarten met een waarde van 0 tussen zitten. Echter heeft de tegenspeler twee mogelijkheden om te reageren op het bod van de veilingmeester:

  1. Het bod accepteren en de dierenkaart direct af te staan.
  2. Het bod niet accepteren en een tegenbod doen.

Hebben beide spelers hetzelfde bod uitgebracht? Dan wordt de koehandel één keer overgedaan.  

 

Het einde van het spel

Het spel is afgelopen, wanneer alle kwartetten compleet zijn. Om te bepalen wie gewonnen heeft moeten de punten geteld worden. Het tellen van de punten doe je als volgt:

  1. Tel de waarden van je kwartetten (het getal dat op de 4 kaarten staat) bij elkaar op,
  2. Vermenigvuldig dit getal met het aantal kwartetten dat je verzameld hebt.

 

Heb jij de meeste punten? Dan heb jij het spel gewonnen.

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons Algemene Voorwaarden, Privacy policy en Cookie beleid