De 11 belangrijkste tips voor een goede sollicitatiebrief

Wanneer je opzoek bent naar een nieuwe baan is het van belang dat je een goede sollicitatiebrief schrijft! Een goede sollicitatiebrief helpt jou om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Is het voor jou lastig om een goede sollicitatiebrief te schrijven? Geen nood! Trend People heeft de 11 belangrijkste tips voor een perfecte sollicitatiebrief:

 

Tip 1: Bedenk eerst op welke functie(s) je wel en niet wil solliciteren

Het klinkt als een inkoppertje, maar een sollicitatiebrief is bedoeld om jezelf te verkopen. Dat gaat een stuk makkelijker als je oprecht interesse hebt in de functie waarop je solliciteert. Wees hierbij dus kritisch. Welke functie spreekt je aan en past echt bij je en welke niet?

 

Tip 2: Maak een sollicitatiebrief altijd op maat

Als je eenmaal weet op welke functie je wilt solliciteren, ga je uiteraard op zoek naar vacatures. Het kan voorkomen dat je voor jouw gewenste functie meerdere vacatures vindt die jou aanspreken. Als je op meerdere vacatures gaat solliciteren, maak dan altijd een brief op maat. Ieder bedrijf is anders en kan andere dingen vragen, ook als het om dezelfde functie gaat. Houd daar dus rekening mee.

 

Tip 3: Lees de vacature en noteer alle functie-eisen

Als je een leuke vacature hebt gevonden, ga je aan de slag met je sollicitatiebrief. Het is van belang dat je de vacature eerst goed doorleest, zodat je goed kunt aansluiten bij de wensen van de organisatie. Bepaal vervolgens wat de drie belangrijkste eisen en kenmerken zijn en noteer die. Laat de drie belangrijkste punten terugkomen in je brief en zet de rest in je cv. Sluit aan bij de bewoording van de vacature door dezelfde woordkeuze toe te passen.

 

Tip 4: Laat zien dat je je huiswerk hebt gedaan

Voordat je aan jouw brief begint, is het van belang dat je de website en de sociale media van het bedrijf goed bekijkt. Zorg ervoor dat je niet alleen een goed beeld hebt van de functie, maar ook van de organisatie waarbij je solliciteert. Door de website, sociale media en overige media te bekijken, krijg je een goed beeld van de bedrijfscultuur en de actuele werkzaamheden. Bedenk een slimme manier om hiernaar te verwijzen in je brief met als reden dat jij een geschikte kandidaat bent.

 

Tip 5: Laat zien waarom jij de beste kandidaat bent

Uit de sollicitatiebrief moet duidelijk blijken waarom jij de juiste persoon voor de functie bent. Geef minimaal drie redenen waarom jij deze baan moet krijgen. Let erop dat dit punten zijn die relevant zijn voor het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Het feit dat jij zo gezellig bent, is meestal niet relevant. Je kunt bijvoorbeeld wel denken aan het delen van successen die je hebt behaald bij vorige werkgevers.

 

Tip 6: Overdrijf niet maar doe jezelf ook niet te kort

Overdrijven kan irriterend werken en juist zorgen dat een bedrijf jou niet uitnodigt. Maar ook het gebruik van twijfelwoorden en /of het laten doorschemeren van onzekerheid is niet handig. We raden je daarom af om gebruik te maken van woorden als ‘misschien’, ‘wellicht’, ‘waarschijnlijk’ of ‘eventueel’. Het is belangrijk om feitelijk te zijn en vooral dicht bij jezelf te blijven in je sollicitatiebrief.

 

Tip 7: Vertel waarom je enthousiast bent over deze functie

Laat de werkgever duidelijk merken dat je enthousiast bent over de functie. Toon daarnaast je belangstelling en enthousiasme voor het bedrijf of de organisatie. Wat maakt dat dit jij deze functie bij dit bedrijf wil?

 

Tip 8: Benoem alleen ervaring die betrekking heeft op deze functie

Stel dat je solliciteert op de functie van secretaresse. Dan zijn je ervaring als postbode en vakkenvuller niet relevant voor deze vacature. Ervaring als notulist is dan bijvoorbeeld wél relevant. Beperk je in je brief tot jouw ervaring en eigenschappen die aansluiten op de functie waarop je solliciteert.

 

Tip 9: Controleer op taal- en spelfouten

Gebruik tijdens het schrijven de spelcheckfunctie. Lees vervolgens je brief helemaal hardop voor! Dit helpt om je eigen fouten te ontdekken. Als je echt zeker wilt zijn dat er geen fouten meer in je brief zitten, dan raden we je aan om je brief door iemand anders te laten lezen. Het blijft makkelijker om iemand anders spelfouten te herkennen dan die van jezelf.

 

Tip 10: Zorg voor een nette lay-out van je sollicitatiebrief

Net als voor een goed cv geldt dat je sollicitatiebrief er goed uit moet zien. Overzicht en een goed leesbaar lettertype zijn essentieel. Gebruik op het juiste moment alinea’s en houdt de brief kort en bondig zonder onnodig lange zinnen.

 

Tip 11: Je cv

Naast jouw sollicitatiebrief stuur je ook jouw cv mee. Zorg dat de sollicitatiebrief dus geen letterlijke opsomming van jouw cv wordt. Voor tips over hoe je een cv opstelt verwijzen we je naar onze cv-wijzer. 

 

Heel veel succes met het schrijven van je sollicitatiebrief! Wil je nog meer tips over de opening van je sollicitatiebrief? Lees dan het artikel "Hoe schrijf je een pakkende sollicitatiebrief?"

 

Mocht Trend People nog verder met je mee kunnen denken dan doen wij dat natuurlijk graag. Om in contact te komen met een van onze mensen, verwijzen we je naar onze contactpagina.

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons Algemene Voorwaarden, Privacy policy en Cookie beleid