Hoe schrijf je een pakkende sollicitatiebrief?

Je hebt dé perfecte vacature gevonden en kan niet wachten om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Het liefst sta je gelijk op de stoep bij de organisatie, maar helaas… Je zult toch echt een sollicitatiebrief moeten schrijven. Hoe kom je onder de aandacht tussen de vele sollicitanten die net zo enthousiast zijn als jij?

Alles in je motivatiebrief staat of valt bij de introductie. Het is belangrijk om in je eerste zin alvast de aandacht te pakken en deze vast te houden. Hier volgen een aantal tips en voorbeelden.

Tips

  • Gebruik korte pakkende zinnen.
  • Schrijf je sollicitatie vanuit de actieve vorm. Hierdoor kom je persoonlijk en gemotiveerd over. Probeer passieve constructies te vermijden. Dus niet "Ik zou graag bij x aan de slag als ...", maar "Ik ga graag bij x aan de slag als ..."
  • Verwijs naar eerdere contacten of laat een naam vallen. Het is daarom altijd verstandig om na het lezen van een vacature te bellen met de organisatie.
  • Begin met een aanleiding, een uitdaging een aankondiging óf een quote. Hiermee maak je de organisatie nieuwsgierig naar jou.

Voorbeelden

  • Mijn naam is x en mijn oud-collega Jan Janssen wees mij onlangs op de vacature…
  • Vorige maand werden jullie vernoemd in blad x met het artikel y. Na het lezen hiervan, …
  • ‘Great things never came from comfort zones’, dit is het motto dat ik uitdraag in mijn werk. ...
  • In deze brief zal ik u duidelijk maken welke waarde ik kan toevoegen aan uw bedrijf. …
  • Zorg dat je bij het schrijven van de brief dicht bij jezelf blijft. Enig enthousiasme in je brief is goed, maar overdrijf niet. Een goede balans hierin is belangrijk. Wees ook bewust van het type organisatie waar je solliciteert. Is het formeel of informeel? Pas je taalgebruik hierop aan.

Wees creatief en je zult zien dat je snel op gesprek uitgenodigd wordt! Is het zover, kijk dan ook even naar ons artikel: ‘10 tips voor een goede voorbereiding’.

Wil je advies bij het schrijven van jouw sollicitatiebrief? Neem gerust contact op met een van onze vestigingen.  

 

Succes!

 

 

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons Algemene Voorwaarden, Privacy policy en Cookie beleid