Wijzigingen wet- en regelgeving per 1 juli 2023

11 Jul 2023 door Sandra Langelaar

De afgelopen jaren verandert er steeds meer qua wet- en regelgeving in ‘uitzendland’. Per 1 juli 2023 zijn er wederom nieuwe wijzigingen in de Cao voor Uitzendkrachten 2023 in gegaan. Waar draait het nu allemaal om? Goed werkgeverschap, gelijke behandeling, zekerheid en duidelijkheid voor uitzendkrachten en werkgevers zijn belangrijke onderwerpen. Omdat wij begrijpen dat u af en toe door de bomen het bos niet meer ziet, zetten wij graag alles even op een rijtje. 

 

Wat verandert er per 1 juli? 

Pensioen
Er geen wachttermijn meer van toepassing voor toegang tot de pensioenregeling voor uitzendkrachten. Iedere uitzendkracht van 21 jaar en ouder worden direct bij de eerste uitzendbaan deelnemer aan het pensioenfonds. 

 

Verhoging wettelijk minimum loon
Het WML (Wettelijk Minimum Loon) wordt verhoogd met 3,123%. 

 

Aanpassingen met betrekking tot de wijzigingen bij ziekte
Een uitzendovereenkomst met uitzendbeding kan niet meer beëindigd worden bij ziekte van de uitzendkracht. Verder kan een volgende overeenkomst bij dezelfde uitzendonderneming en dezelfde opdrachtgever in fase A alleen nog worden aangegaan voor minimaal vier weken. Dit was al het geval voor overeenkomsten zonder uitzendbeding in fase A en wordt nu dus breder van toepassing. 

 

Inlenersbeloning 

  • Er is een wijziging/uitbreiding binnen verschillende elementen van de inlenersbeloning. Per 1 juli moeten onder andere alle kostenvergoedingen en alle toeslagen die van toepassing zijn bij de opdrachtgever ook worden betaald aan de uitzendkracht.
  • Met ervaring bij een nieuwe opdrachtgever starten met het laagste loon in de schaal mag niet meer.
  • Als het recht op een periodiek afhangt van een goede beoordeling, maar de uitzendkracht krijgt geen beoordeling(sgesprek), dan heeft hij wel degelijk recht op het periodiek.

 

Ingewikkelde materie? 

Graag beantwoorden wij al uw vragen, zowel telefonisch als persoonlijk. Zoals u van ons gewend bent, is Trend People altijd dichtbij. We komen dan ook bij u langs graag langs om alles toe te lichten onder het genot van een kop koffie of thee. Neem contact op met één van onze vestigingen.

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons Algemene Voorwaarden, Privacy policy en Cookie beleid